Segíthetünk?  +36 30 203 0681

A munkavédelmi kesztyűk kiválasztása

2021.06.05.

A munkavédelmi kesztyűk kiválasztása

Elengedhetetlen a munkáltató számára, hogy betartsa a biztonsági előírásokat és minden szükséges felszerelést biztosítson a munkavállalói számára: ezek közé a felszerelések közé tartozik a munkavédelmi kesztyű is. Akár műhelyben, akár az élelmiszeriparban végzett munka során szerzett egy-egy kisebb sérülés is életveszélyes lehet bárki számára. A munkavédelmi kesztyű viselésével a következő, leggyakoribb kézsérüléseket tudjuk különös nehézség nélkül elkerülni:

- szúr sebek

- vágások

- égés a hőtől és a vegyi anyagoktól

- égési sérülések

- baktériumok és vírusok

Többféle szabvány és minősítés létezik, aminek kötelezően meg kell felelnie a védőkesztyűknek. Ennek tudatában az előírt szabványoknak megfelelően választunk munkakesztyűt a munkavégzéshez.

Az elvégzendő feladatok határozzák meg a munka veszélyességének mértékét, ezért a munkakesztyű kiválasztásánál számos szempontot kell szem előtt tartanunk:

1. Mennyi kézügyességre van szükség a munka elvégzése során?

2. Mekkora a lehetséges veszélynek való kitettség kockázata?

3. Milyen gyakran kell viselni a munkavédelmi kesztyűt?

4. Mennyi ideig kell viselni a kesztyűt egy nap?

5. Hány fokos hőtől képes megvédeni a kesztyű?

6. Ha érintkeznünk kell vegyszerekkel, akkor melyeket használjuk a tevékenység során?

7. A munkavédelmi kesztyűkre eltérő, az alábbi szabványok vonatkoznak, amit egy táblázatban foglalunk össze:

 

Szabvány

Értelmezés

EN374

Vegyszerek és mikroorganizmusok ellen munkakesztyű

EN388

Mechanikai ártalmak elleni munkakesztyűk

EN420

Munkavédelmi kesztyűkre vonatkozó általános követelmények

EN407

Hőártalom ellen munkakesztyűk

EN455

Orvosi, illetve egyszerhasználatos munkakesztyűk

EN421

Ionizációs sugárzás ellen munkakesztyű

EN511

Hideg ellen munkakesztyű

EN1082

Vágás ellen munkavédelmi kesztyű

EN10819

Antivibrációs kesztyűk, rezgés elleni védelem

EN60903

Elektromos áram ellen munkakesztyű

EN12477

Hegesztőkesztyű

 

Amennyiben megvannak a kérdéseinkre a válaszok sokkal könnyebben tudunk döntést hozni és időben beszerezni a tökéletes felszerelést a munkavégzésre, mely elengedhetetlen a munkavállalók kezének megfelelő védelme érdekében.

Egy munkavédelmi kesztyű 3 fajta anyagból készülhet:

Az első ilyen a pamut, amely védelmet nyújt súrlódás ellen, bőrbarát és rugalmas. Pamutból készült munkavédelmi kesztyűt abban az esetben ajánlunk, ha kézügyességet megkövetel a munka, hiszen vékony anyagból készül, az ujjainkat gond nélkül tudjuk benne használni, valamint kényelmes, izzadságmentes és stabil fogást biztosít az ilyen munkakesztyű. Csúszásbiztos fogás miatt kisebb súlyokat és törékeny elemeket is tudunk vele pakolni, mozgatni. Pamutból készült munkakesztyű lehet textil kesztyűk vagy mártott kesztyűk is. Ugyanebbe a kategóriába sorolhatjuk a szerelőkesztyűket, melyekben ujjaink szintén könnyedén tudnak mozogni, ennek köszönhetően a szerszámok tartása, kezelése egyszerű viselése közben is. Weboldalunkon többféle típus is elérhető,  mint a nitrillel vagy latexel mártott szerelőkesztyű.

Az bőr munkavédelmi kesztyűk általában kecske vagy marhabőrből készülnek, melyek kínálatunkban kedvező áron megtalálható. Az anyaga használat miatt minősége kiváló, jó tapadást biztosít. Rengeteg területen felhasználható az ilyen fajta munkavédelmi kesztyű, vezetéstől kezdve a raktározáson túl a kertészetig.  A bőr munkavédelmi kesztyű a legjobb választás, amikor nincs szükségünk a kézügyességünkre, de az erőnkre igen. Ebben az esetben megemlíthetjük a nehéz és nagy tárgyak emelését, mozgatását a munkafolyamatok során.

Gumiból vagy egyéb szintetikus anyagból készült munkakesztyű kategóriába tartoznak a mártott kesztyűk. A kesztyűk bevonatát három fő kategóriába sorolhatjuk be: latex munkavédelmi kesztyűk, nitril munkavédelmi kesztyűk és poliuretán munkavédelmi kesztyűk. A munkáskesztyűk teljes egésze vagy csak az ujj részére készülhet a mártott rész, és ezen mártott kesztyűk előnye, hogy csúszásbiztosak, megbízhatóak és időállók. Vannak közöttük vágásbiztos munkavédelmi kesztyűk is. Nedves és száraz munka során is használhatóak, így alkalmasak: kertészeti, mezőgazdasági vagy szerelési munkálatokhoz is.

 

A nitril munkakesztyű egyedülálló védelmet nyúlt, amennyiben olajos, nedves környezetben folynak a teendők, mivel a nitrilhab kiváló tapadást biztosít, valamint ellenállást nyújt vízzel és az olajjal szemben. Azonban nem minden nitrillel bevont munkavédelmi kesztyű teljesen olajálló.

A latex munkakesztyű igencsak strapabíró, száraz környezetben kiváló rugalmassággal rendelkezik. Kitűnő választás fémek, üvegek, acél és más anyagok kezeléséhez.  Egy remek költséghatékony megoldás lehet a latex kesztyű választása. Csakhogy tudni kell, nem az összes latex kesztyűt lehet vizes környezetben alkalmazni. A meleg hatására, körülbelül 70 °C körül az anyag nyúlási képessége megnő, ezáltal csökken a szakító szilárdsága. Ellenkező esetben, amikor az anyagot rendkívüli hideg éri üveges állapotba kerül, kesztyű rugalmassága elveszik és törékennyé válik.

Poliuretán anyaggal bevont anyagú munkavédelmi kesztyű ugyanolyan olaj-, víz és vegyszerállóságot biztosít, mint a nitril kesztyűk, mégis rugalmasabb. A könnyebb, flexibilisebb anyag időtállósága nem olyan hosszú, mint egy latex vagy nitril kesztyű esetében. Ideális opció olyan feladatok teljesítésére, ami építkezésen vagy raktározás közben zajlik. A nitrillel vagy poliuretánnal bevont kesztyűk bizonyos vegyszeres környezetben is kiválóan teljesítenek.

Az élelmiszeripar munkavédelmére szigorú szabályok vonatkoznak, ezért éttermi dolgozóknak olyan munkás kesztyűt ajánlunk a mindennapokra, amely hóálló tulajdonsággal rendelkezik és egyben vágásbiztos kesztyű is. 

Minden esetben ellenőrizzük, hogy a használandó munkavédelmi kesztyű minden olyan sajátos és jellegzetes tulajdonsággal rendelkezik, amire nekünk szükségünk van, ahhoz, hogy veszélyek nélküli körülmények között dolgozzunk nap, mint nap. Minden termékhez tartozik egy leírás, hogy milyen egyedi tulajdonsággal bír.

Munkavédelemről

Létrehozva: www.eshop-gyorsan.hu

OGExYWJh