Segíthetünk?  +36 30 203 0681

A munkavédelmi lábbelik kiválasztása

2021.08.03.

A munkavédelmi lábbelik kiválasztása

A munkavédelmi cipő károsíthatja e a munkavállalókat?


Valószínűleg te is hallottad már, hogy sok munkavállaló panaszkodik láb fájdalomra, okozója a kényelmetlen munkavédelmi cipő. Meglepődhetsz azonban, ha tudod, hogy Terje Haugaa biomechanikai kutató nemrégiben végzett tanulmánya szerint a munkacipők viselő emberek mintegy 30%-ának egy vagy több egészségügyi problémája van. Ezt figyelembe véve kiemelt odafigyelést igényel a helyes munkavédelmi bakancs vagy munkavédelmi cipő kiválasztása, mind az egészségügyi problémák csökkentése, mind a hatékony munkavégzés érdekében.

Miért is igazán fontos a munkavédelmi cipő?

A munkavédelmi cipő elengedhetetlen a munkavállalók biztonságának megőrzéséhez, de számos gondot okozhatnak, amennyiben nem megfelelően válasszák ki őket. Számos kutatás alátámasztja, hogy a nem megfelelőlen kiválasztott munkavédelmi cipőt viselők körében gyakori a lábfájás, hátfájás, rossz koncentráció, balesetveszély.

A rossz munkavédelmi cipő kockázatai

Sok munkakörülmény megköveteli, hogy a nap nagy részében a munkavállalók álló munkát végezzenek. Van aki több időt visel munkavédelmi lábbelit, mint szabadidős cipőt. A túl szoros, túl nehéz, túl szűk vagy nem megfelelően szellőző munkavédelmi lábbeli rövid távú kényelmetlenséget és hosszú távú egészségügyi problémát okozhat. Az RSI, azaz az ismétlődő terhelések okozta sérülések leggyakoribb mozgásszerveket érintő, tipikusan munkahelyi megbetegedés. Általában az ismétlődő mozgások vagy a rossz testtartás okozza. Idővel az ilyen állapotú dolgozók másodlagos sérüléseket tapasztalhatnak a térdben, csípőben, a gerincben. A lapos talpú, sarok támasztékot nem biztosító cipő a talpi bőnye gyulladását eredményezi, ami a talpi fájdalmak jelentős részét okozzák.

Mi a válasz ezeknek az egészségügyi problémáknak a megelőzésére? Vásárolj minőségi és kényelmes munkavédelmi cipőt.

A munkahelyen a potenciális veszélyek miatt a lábak különösen sérülékenyek. A leeső vagy zuhanó tárgyak, a padlón lévő éles tárgyak és a csúszós felületek gyakori veszélyek, amelyek a munkavállalót a lábsérülések kockázatának teszik ki. Minden ilyen munkakörülmény fennállása esetében a munkavédelmi cipő kulcsfontosságú, védelmi vonal a sérülésekkel szemben. A csúszásgátló munkavédelmi cipő vagy munkavédelmi bakancs minimálisra csökkenti a csúszás vagy az elesés kockázatát, míg a bélelt bakancs védelmet nyújt viselőjének a szélsőséges hőmérsékletektől és az orrmerevítővel ellátott munkavédelmi lábbeli megvédi a lábfejet a leeső vagy zuhanó tárgyaktól. Minden esetben a munkakörülmények függvényében kell kiválasztani a munkacipőt.

A tényezők, amelyeket figyelembe kell venned a munkavédelmi cipő vásárlása során

A munkavédelmi cipő a megfelelő biztonságot kell nyújtsa

Az első dolog amit szem előtt kell tartanod, a munkaterületen levő kockázatok. Van-e víz, olaj, leeső tárgy, forró felület, sav? A felsorolt veszélyek által okozott sérülések kivédhetőek a helyes munkavédelmi cipő kiválasztásával. Amennyiben építkezésen vagy szabadban dolgozol, a csúszásmentes talpú munkavédelmi lábbeli (Cipők jelőlése: SRA, SRC) kiválasztása szükséges és elengedhetetlen. Válasszál olyan munkavédelmi cipőt, amelynek a talpa maximálisan biztosítja a tapadást a munkafelülethez. Termékeink között megtalálod az acél orrmerevítős védőcipőt, amely megvéd a leeső vagy zuhanó tárgyak ellen. (Cipők jelölése: S1, S2, S1P, S3). Építkezések illetve fémfeldolgozás, forgácsolás esetén szúróhatást kifejteni képes tárgyak kerülhetnek a földre. Ezekben az esetekben elengedhetetlen a talplemezes munkavédelmi cipő. (Munkacipők jelölése: S1P, S3). Nedves környezetben történő munka esetén vízlepergető tulajdonsággal rendelkező munkacipőt kell választanod. (Jelölése: S3), valamint érdemes színbőr külsejű munkavédelmi cipőt vásárolni. A színbőr ellen áll a nedvességnek és kopásálóbb kialakítása van. Amennyiben folyó vízben történik a munkavégzés, gumicsizma szükséges, PVC, nitril, poliuretán anyagból. Munkacipőink között megtalálod a hőálló talpú munkacipőt is, amely 300 fok kontakt hőhatás elleni védelmet biztosít. Hegesztőknek, a speciális hegesztő bakancsot ajánljuk, amelynek bőrből készült békanyelve megvédi a lábfejet a rápattanó szikrák ellen. A klasszikus munkavédelmi bakancsok, illetve cipők fém orrbetéttel és acél talplemezzel készülnek. A hátrányuk, hogy több óra viselése után elfárad és megfájdulhat a lábad. Ezért találták ki a fémmentes, kompozitos munkavédelmi cipőket és munkavédelmi bakancsokat. A kompozit orrmerevítő és fémmentes talplemez helyettesíti az acélt. A munkavédelmi cipő könnyű, maximális kényelmet biztosít, és több óra viselés után sem fárad el a lábad. Webáruházunkban széles választékban megtalálod a fémmentes munkavédelmi cipőketFüggetlenül attól, hogy milyen környezetben dolgozol, fontos ügyelned, hogy az egészséged semmi se veszélyeztesse.

A munkavédelmi cipőnek megfelelően kell illeszkednie

A rosszul illeszkedő munkáscipők tyúkszemhez, bőrkeményedéshez és egyéb lábproblémákhoz vezetnek. A munkavállalók gyakran panaszkodnak a kényelmetlen munkacipőkről, sok esetben, mert nem a megfelelő méretet hordják. A jól illeszkedő lábbelinek lehetővé kell tennie a lábujjak mozgatását, körülbelül 1 cm-es réssel a leghosszabb lábujj és a cipő vége között. A sarok része szorosan illeszkedjen a lábhoz, mivel így stabilizálja a lábat a talajjal való érintkezéskor. Azt tanácsoljuk, hogy mérje meg mindkét lábát, mivel előfordulhat, hogy nem egyforma méretűek.

Figyelembe kell venni a különbséget a férfiak és nők mérete között is. Számos gyártó kifejezetten női lábakra tervezett női munkavédelmi cipőket gyártanak. A női munkavédelmi cipők ötvözik a minőséget, divatot, kényelmet és biztonságot. A női munkavédelmi cipők ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a férfi munkavédelmi cipők, eltérőek az illeszkedésben és stílusban.

Szánjál időt a munkavédelmi cipő vagy munkavédelmi bakancs karbantartására

Amennyiben megtaláltad a Neked megfelelő munkacipőt, akkor gondoskodnod kell a minőségének a megőrzéséről. A munkavédelmi lábbeliket megfelelően kell gondozni és tárolni is. A cipőket szellőztetett helyen kell tárolni (karton vagy papír csomagolásban, nem műanyagban), minden hő- és nedvességforrástól védve, 5 és 24 Celsius fok közötti hőmérsékleten és a relatív páratartalom 50-70% között kell lennie. A védőcipőt tartsa távol az éles tárgyaktól. Belül a munkacipőnek száraznak kell maradnia. Ha a lábbeli nedves lesz, akkor természetes módon meg kell szárítania. A nedves munkavédelmi lábbelit szobahőmérsékleten kell szárítani, lehetőleg szellőztetett helyen és minden hőforrástól távol. A talpat kefélni és mosni kell a szennyeződések eltávolítása érdekében. Amennyiben velúrbőrből készült a munkavédelmi cipő azt kefével és vízálló spray-el kell kezelni. A tárolásának (és egyidejű használatának) időtartama a használat és a karbantartás körülményeitől függ.  

Kiemelet márkáink:

Urgent munkavédelmi lábbelik

Albatros munkavédelmi lábbelik

Portwest munkavédelmi lábbelik

Puma munkavédelmi lábbelik

Talan munkavédelmi lábbelik

Artmas munkavédelmi lábbelik

 

Munkavédelemről

Létrehozva: www.eshop-gyorsan.hu

NWM2N